Arkivi

Kërkohet drejtësi për Donjeta Pajazitajn në njëvjetorin e vrasjes

20 dhjetor 2016, Radio Kosova, Në organizim të shoqërisë civile, sot në Strellc të Decanit janë bërë homazhe dhe vënë kurora lulesh mbi varrin e Donjeta Pajazitajt, e cila tash një vit është gjetur e vrarë në Bjeshkët e Nemuna.I dyshuar për rastin mbetet i arrestuar kusheriri I saj.

Në Strellc fillon ndërtimi I rrugës që lidh dhjetëra fshatra

Te pranishem qytetare te shumte
Filluan punimet e shumepritura...
 12 dhjetor 2016, Radio Kosova. Pas premtimeve shumëvjeçare, sot qytetarët e fshatrave Srellc dhe Isniq iu gëzuan fillimit të punimeve në rrugën Beqiraj - Dautaj si dhe segmentit të rrugës Drumi  I Telit, e cila lidh këto dy fshatra dhe dhjetëra te tjera përreth. Rruga në gjatësi prej 3 kilometrash është investim I Ministrisë për Infrastrukturë të qeverisë së Republikës së Kosovës dhe kap vlerën mbi 222 mijë  euro.

Abgeschoben ins Kosovo - Jugendliche im Elend

Leben im Armenviertel in Peja
(Foto AB)
Deutsche Welle, Wie stark Kinder unter der Abschiebung ins Kosovo leiden, entlarvt eine neue UNICEF-Studie. Auch der in Deutschland geborene Ardian Canajs wurde zur Rückkehr gezwungen und fühlt sich in der Heimat seiner Eltern fremd.

Streit um Kopftuchverbot im Kosovo?

Zwei kosovarische Studentinnen
 mit Kopftuch(Foto AB)
Deutsche Welle, Im Kosovo ist eine rege Kopftuch-Debatte ausgebrochen, weil Schülerinnen und Studentinnen künftig kein Kopftuch mehr tragen dürfen. Die islamische Gemeinschaft kritisiert dies als Verstoß gegen die Menschenrechte.

Kosovo: Neuer Anlauf für Privatisierung

Beispiel für erfolgreiche
 Privatisierung Stone Castle
Deutsche Welle, Die Privatisierungsagentur des Kosovo hat Unternehmen, die noch immer in Staatsbesitz sind, zum Verkauf ausgeschrieben.

Artikulli ne shqip:

http://www.dw.com/sq/ver%C3%AB-kosovare-p%C3%ABr-eksportet-sukseset-e-d%C3%ABshtimet-e-privatizimit-n%C3%AB-kosov%C3%AB/a-15632405

Gewalt gegen Frauen im Kosovo besorgniserregend

Internationale Hilfe im Kampf
 gegen häusliche Gewalt
Deutsche Welle-Deutsch, Finanzielle Unterstützung aus dem Ausland soll im Kosovo zum Schutz von Gewalt-Opfern eingesetzt werden.

Artikulli ne shqip:
http://www.dw.com/sq/dhun%C3%AB-ndaj-grave-raste-t%C3%AB-tilla-n%C3%AB-kosov%C3%AB-ka-shum%C3%AB/a-5133645

Roadblocks removed as tense calm settles in at Serb-Kosovo border

The barricades are gone, but tension remains(Foto AB)
Deutsche Welle-English, Serb officials in northern Kosovo have agreed to remove roadblocks as per a NATO-brokered deal between Pristina and Belgrade. However, the deal doesn't necessarily represent warmer relations between the two sides.

Artikulli ne shqip:

http://www.dw.com/sq/n%C3%ABse-je-shqiptare-mos-shko-n%C3%AB-rudare/a 15301537


Deportation to Kosovo means a life in misery

Ardian Canaj

Deutsche Welle, Deportation to Kosovo from Germany often threatens young people's mental and physical health, says a new UNICEF report. Ardian Canaj was repatriated against his will and is now living in misery, he says.

Institutional care for victims of sexual violence during war in Kosovo

Raped albanian women form serbina
 forces (Foto Pashtriku org.)
 Deutsche Welle After long discussion for thousands raped by Serbian forces only after 14 years of the and af war, victims will be cared institucionaly. And, list it declared so…And the biggest challenge remains the willingness of victims and their families to declare as victims of sexual violence as the only opportunity to realize their legal right.
Deutsche Welle, Robert Bosch Institute in collaboration with the School of Journalism in Berlin was offering journalists from Eastern Europe and Central experience in German media.

Plavë-Guci:Kodra ilire Jerina mbulohet me mbeturina!

Mali i mbeturinave ne Jerina
 Martinajt pare nga Jerina
21 korrik 2016, Bota Sot, Vendosja e një vendgrumbullimi te hapur mbeturinash pranë vendbanimeve të fshatit Martinaj të Plavë-Gucisë, është bërë pa vullnetin e banorëve dhe rezistenca e tyre është thyer me forcë. Hedhja e tyre mbi gërmadhat e selisë së perandoreshës ilire Jerina, përdhos trashëgimine kulturore të komunitetit autokton shqiptar. Përderisa, presionet e qeverisë malazeze ndaj banorëve me arrestime, gjykime e gjoba si pasojë e rezistencës kundër kësaj deponie tashmë kanë rezultuar me shpërnguljen e dhjetëra familjeve. Rezistenca e banorëve është thyer me forcë.Kundër këtij vendgrumbullimi ka reaguar edhe Zyra Evropiane për Mjedisin(EEB), e cila e ka vendosur në Ejolt Atlas si pikë të kuqe mjedisore në botë.

Decani shënon Ditën e Clirimit me protesta


16 qershor 2016, Radio Kosova, Decani 17 vjetorin e clirimit e ka shënuar me një protestë gjithëpopullore, për të shprehur  kundërshtimin ndaj vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për bartjen  e pronësisë të 24 hektarëve prona të ndermarrjeve shoqërore “Iliria” dhe Apiko, mbi Manastirin e Decanit. Kjo është protesta e dytë këtij lloji , e thirrur dhe organizuar nga kryetari I komunës Rasim Slemanaj dhe Komisioni Komunal I përbërë nga të gjitha partite politike.

Decani kundershton kushtetuesen per pronat e ILIRISE dhe APIKO-s

Manastiri i Decanit
Hoteli Iliria(ish Visoki Decani)
15 qershor 2016, Radio Kosova, Në vazhdën e formave të kundërshtimit të vendimit te Gjykatës Kushtetuese e cila ia ka bartur në pronësi Manastirit të Decanit 24 hektare prona të ndërmarrjeve shoqërore "Iliria"dhe "Apiko", sot,në Decan, Komisioni Komunal i Decanit ka organizuar debatin me temën “Aktgjykimi i Kushtetueses i bazuar në drejtësi apo rast i veçantë”.

Perkujtohet 17 vjetori I Betejes se Koshares

9 prill 2016, Radio Kosova, Sot, në Koshare të Gjakovës në praninë e përfaqësuesve të institucioneve të Republikes së Kosovës dhe të Shqipërisë, të familjarëve të dëshmorëve dhe martirëve, invalidëve dhe veteranëve të UCK-së, të diasporës shqiptare si dhe të qytetarëve të shumtë nga trojet etnike është perkutjuar 17 vjetori I Betejës së Koshares.
Beteja e Koshares në kuadër të operacionit “Shigjeta”, është njëra ndër më të përgjakshmet dhe më heroiket e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në të cilën u bë thyerja e kufirit Kosovë-Shqipëri.

U përkujtuan viktimat e masakrës së Lubeniqit

1 prill 2016, Radio Kosova, Në Lubeniq të Pejës është shënuar 17 vjetori I masakrës së Lubeniqit, në të cilën forcat serbe vranë 80 meshkuj, 13 prej të cilëve ende rezultojnw të zhdukur.