Arkivi

Nga metropoli në gjirin e bjeshkës

25 shkurt 2011, Dojce Vele, Në vitet ´50, kur në mungesë të fuqisë punëtore Gjermania nënshkroi marrëveshje rekrutimi me dhjetëra shtete, një numër punëtorësh u soll edhe nga vendet e ish-Jugosllavisë, së cilës federatë i përkiste edhe Kosova. Një pjesë e këtyre  punëtorëve ndërkaq u bënë shtetas të Gjermanisë, ndërsa të tjerë pas pensionit iu rikthyen Kosovës. 

Trashegimia ne Decan-Nga muzeu ne ekspozite

22 shkurt 2011, Radio Kosova, Trashegimia kulturore dhe kombtare ne komunen e Decanit ruhet ne forma te ndryshme, nga burra e gra, te rinj e te moshuar. Pjese e kesaj trashegimie jane edhe te 400 eksponatet e ruajtura ne Muzeun Komunal. Perderisa ekspozita me punimet e nxenesve me motive te trashegimise kulturore reflekton dashurine e brezit te ri per menyren e jetes se te pareve.

Romët e Kosovës nuk janë të diskriminuar si dikur por ende të varfër

Fëmijë romë kosovarë duke luajtur në rrugë
11 shkurt 2011, Dojce Vele, Në krahasim me të kaluarën, jeta e komunitetit rom në Kosovë është avancuar dukshëm. Por, krahas trajtimit të barabartë dhe standardit të jetës njësoj si komunitetet e tjera, problem kryesor mbetet arsimimi.

Foshnjat e braktisura presin adoptimin

3 shkurt 2010, Dojce Vele, Sipas Ministrisë për Punë dhe Mirëqenje Sociale të Kosovës, brënda vitit në Kosovë braktisën rreth 60 foshnja. Nga ana tjetër, numri I kërkesave për adoptim është në rritje dhe familjet adoptuese ankohen për pritje të gjata. Gjatë dhjetëvjecarit të fundit në Kosovë jane bërë vetëm dhjetë adoptime ndërkombtare.