Arkivi

Mitrovica, në Ditën Ndërkombtare të Refugjatëve

17 qershor 2010, Dojce Vele, Në qershor të vitit 1999, kur me ndërhyrjen e forcave të NATO-s mijëra shqiptarë të dëbuar me dhunë nga forcat serbe u kthyen në vatrat e veta, frika nga hakmarrja nxiti zhvendosjen e pakicaveave. 11-të vjet pas, mbi 20 mijë persona janë kthyer në Kosovë, afro 1000 prej të cilëve vetëm brënda vitit 2010-kumton Komisariati i Lartë i KB-së për Refugjatët. Ndërkohë, edhe mijëra të tjerë vazhdojnë të jetojnë si të zhvendosur në vendet e rajonit apo edhe përbrënda Kosovës. Mitrovica ende mbetet oazë të zhvendosurish-qiragjinj e uzurpues, të cilët jetojnë në pronat e njëri-tjetrit.

Dhuna ndaj gruas në Kosovë me përmasa shqetsuese

16 qershor 2010, Dojce Vele, Sipas raportit te Departamentit Amerikan te Shtetit, Kosova është burim, tranzit dhe vend i destinimit te trafikimit për femra dhe fëmijë. Nga ana tjeter, Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) për here të dytë radhazi ka ofruar mbi 180,000 dollarë per mbrojtjen e grave dhe femijeve ne Kosove-viktima te dhunes dhe te trafikimit. Perfaqesues te Organizates Ndërkombëtare për Migrim (IOM)-Misioni në Kosovë, e cila eshte implementuese e Programit Kundër Trafikimit ne Kosove(KAP) tashme kanë nënshkruar marrëveshjen me tri organizata lokale joqeveritare që veprojnë në mbrojtjen e ketyre viktimave.

Si jetojne qytetaret e Prishtines 11 vjet pas luftes

12 qershor 2010, Dojce Vele, Lufta e fundit Prishtinën e la në gjendje të rëndë, me infrastrukturë dhe ekonomi të rrënuar. Megjithë përmirësimet dhe sukseset, problemet kryesore të kryeqytetit të Kosovës mbeten ndërtimet e egra dhe mbipopullimi.

Vajzat e mbuluara në Kosovë dhe e drejta e tyre për shkollim

9 qershor 2010, Dojce Vele, “Shamia në shkollat publike-e ligjshme apo e paligjshme?”-është tema e debatit që do të mbahet sonte, në Prishtinë, me qëllim të përafrimit të qëndrimeve të kundërta në mes të Bashkësisë Islame të Kosovës dhe Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, e cila me anë të një Udhëzimi Administrativ ndalon bartjen e uniformës fetare në shkolla të arsimit të mesëm të lartë. Aplikimi i një udhëzimi të tillë, nxënëset e mbuluara me shami i përjashton nga shkollat.

A ka vehabizëm në Kosovë?

3 qershor 2010, Dojce Vele, Qytetarët e Kosovës pohojnë prezencën e Ëahab-izmit në Kosovë. Bashkësia Islame e Kosovës kundërshton ekzistimin e një lëvizjeje të tillë dhe forma të tilla radikale prishin imazhin e islamit tradicional. Kushtetuta e Kosovës garanton dhe mbron lirinë e cdo besimi, cfarëdoqofte ai. Ndërsa, Policia e Kosovës zotohet se do të luftojë individë dhe grupacione të tilla atëherë kur bien ndesh me ligjin dhe kërcënon sigurinë e qytetarëve të Kosovës.