Arkivi

Arsimimi i boshnjakëve në Kosovë

25 shkurt 2010, Dojce Vele, „Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë ka punuar në hartimin e planprogrameve, përpilimin e teksteve shkollore, krijimin e ambientit për mësimdhënje si dhe për përgatitjen e kuadrit mësimor në gjuhën boshnjake“-thonë zyrtarë të kësaj minisitrie. Nga ana tjetër, nga prindërit dhe nxënësit boshnjakë vine ankesa për mungesë hapësirash shkollore dhe të teksteve mësimore në gjuhën boshnjake.

Lypës nga Shqipëria në Kosovë

Lypës në rrugë, Prishtinë
13 shkurt 2010, Dojçe Velle. Sipas të dhënave zyrtare në Kosovë afro 80 per qind lypësve vinë nga Shqipëria. Arsyeja me e shpeshtë është shpresa për gjetjen e një vendi pune, në mungesë të të cilit lëmosha mbetet e vetmja mënyrë mbijetesë.

Bonjakët e dëshmorëve dhe martirëve

12 shkurt 2010, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Ministrisë për Punë dhe Mirëqenje Sociale të Kosovës, janë gjithsejt 740 fëmijë bonjakë në të gjitha qendrat e Kosovës, shumica prej të cilëve pa të dy prindërit kanë ngelur si pasojë e luftës.

Lypës nga Shqipëria

10 shkurt 2010, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Departamentit për Qështje të Komunitetit në Policinë e Kosovës, afro 80 per qind prej lypësve vinë nga Shqipëria. Arsyeja me e shpeshtë e cila I tërheq ata kah Kosova është shpresa për gjetjen e një vendpunimi, në mungesë të të cilit kërkimi I lëmoshës mbetet e vetmja mënyrë për të mbijetuar.

Foshnjat e braktisura dhe kërkesat për adoptim

3 shkurt 2010, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Ministrisë për Punë dhe Mirëqenje Sociale të Kosovës, brënda vitit në Kosovë braktisën rreth 60 foshnja. Nga ana tjetër, numri I kërkesave për adoptim është në rritje dhe familjet adoptuese ankohen për pritje të gjata. Gjatë dhjetëvjecarit të fundit në Kosovë jane bërë vetëm dhjetë adoptime ndërkombtare.