Arkivi

Si jetohet ne "Sos Kinderdorf International"

27 maj 2009, Dojce Vele, „Sos Kinderdorf International“, është strehë e fëmijëe të pa përkujdesje. Kjo organizatë e themeluar ne Austri ne vitin 1949 e cila vepron ne 130 vende te botes, qe nga viti 2001 funksionon edhe ne Kosove dhe nga sherbimet e saj kane perfituar rreth 1000 femije pa perkujdesje familjare. Ja se si funksionon një organizim i tille familjeje.

Perkujtohen te burgosurit decanas te Burgut te Dubraves

23 maj 2009, Radio Kosova, Masakra e Dubraves ishte akti me barbar, ne te cilin Serbia tregoi fytyren e vertet te nje shteti gjenocidal i cili shkel te gjitha Konventat dhe Ligjet Nderkomtbare“-u tha ndër të tjera gjatë akademisë së sotme përkujtimore,net e cilen un perkujtuan shtate te ekzukutarit decanas ne Burgun e Dubraves si dhe tre te vdekurit pas lirimit,si pasoje e torturave . 


Kastriot: Shpërbërja graduale e Kampit të Plemetinit


22 maj 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Kampi I Plemetinit, në Kastriot të Kosovës, në të cilin qindra familje rom, ashkalinj, egjiptas por edhe serb nga e gjithë Kosova, për shumë vjet jetuan si te zhvendosur përbrenda vendit, me angazhimin e qeverisë së Kosovës dhe mbështetjen e donatorëve, ëështë shndërruar në një vendbanim social për këta të pastrehë. Mirëpo, në ndërtesat e mbetura është formuar një vendbanim joformal, në të cilin jetojnë 16-të familje, me shpresën për zgjidhjen e qështjes së banimit. 

Biden:"Rast për fillimin e ndryshimit të dinamikave në rajon"

21 maj 2009, Dojçe Velle. Nënpresidenti amerikan, Joseph Biden sot pasdite ka vizituar edhe Manastirin e Deçanit, ku është pritur nga Ati Sava Janjic. Ai prejt këtu përcolli mesazhin për ndryshim dinamikash në rajon.

Iniciativa individuale te bujqve junikas


16  maj 2009, Radio Kosova, Papunesia ne komunen e re te Junikut me 9,500 banore, sillet rreth shifres 45 per qind. Ekonomia e pazhvillaur nuk premton shume. Megjithese shumica e popullates se ketushme merret me bujqesi dhe blegtori, subvencionet nga qeveria mungojne ndersa ne buxhetin e komunes nuk ka nje fond te vecante per zhvillimin e ketij sektori. Megjithate, bujq te zellshem marrin iniciativa edhe ne menyre individuale.

A po ndertohet rruga Decan-Plave?

15 maj 2009, Dojce Vele, Radio Kosova & Blue Sky, Rruga Deçan-Plavë e njohur si „Korridori i tete“ eshte një projekt i rendesishem rrugor i cili lidh shtetet e Ballkanit ndërmjet vete dhe me Evropën. Mirepo, ky projekt me rëndësi të larte strategjike i cili shtrihet pergjate trekendeshit nderkufitar: Kosovë-Mali i Zi-Shqipëri, edhepse kishte përkrahjen e Shqiperise dhe te Malit te Zi dhe pritej te fillojë brënda vitit 2007, reagimi i Manastirit te Decanit qe kjo rruge te mos kalonte perbri tij, coi ne zvarritjen e tij. Komuna e Pejes insistion qe ky korridor te hapet Peje Qakorr. Komuna e Decanit, ne hapjen e rruges Decan Plave. Nderkohe qe me ardhjen e qeverise se re ne Kosove, asnje fjale nga kjo. 

Pervjetori i pare i komunes se Junikut


14 maj 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Juniku krahas Mamushes dhe Hanit te Elezit, i cili ne kauder te procesit te decentralizmit per dy vjet funksionimit si Pilot njesi Komunale, po afrohet pervjetorit te funskionimit ne menyre te suksesshme. Kjo komune e re ne perendim te Kosoves përfshinë hapësirat territoriale të Junikut, Gjocajt dhe Jasiqit, duke lënë mundësinë që konform ligjeve të vendit t´i bashkangjitene edhe tri fshatra te tjera te komunes fiqnje te Gjakoves.

Kthim dhe bojkot i të zhvendosurve në Pejë dhe Deçan

2 maj 2009, Dojçe Velle. Kthimi i të zhvendosurve në Pejë ka shënuar sukses ndërsa bashkëpunimi i të zhvendosurve ka ndikuar në realizimin e projekteve të reja në këtë proces. Në Deçan, kthimi i të zhvendosurve serbë dhe malazezë, ka mbetur në vend për shumë arsye.