Arkivi

Decan: "Roli i deputetit përballë elektoratit dhe qytetarit"

25 prill 2009, Radio Kosova & Blue Sky, „Kaosi aktual i cili mbretëron në komunën e Decanit është rrjedhojë e mungesës së bashkëpunimit në mes të strukturave komunale dhe qëndrore, përkatësisht mungesës së komunikimit të drejtperdrejtë të deputetve deçanas me elektoratin e vet“, u tha në debatin e sotëm me titull „Roli i Deputetit Përballë Elektoratit dhe Qytetarit“. 


Debati i organizuar nga Shoqata e Intelektualëve të Pavarur në Deçan, është mundësuar nga fondacioni gjerman „Fridrich Ebert“. Gllogjan: Bataljoni "Atlantiku" nderon bashkëluftetarët e rënë

24 prill 2009, Radio Kosova & Blue Sky, Ne vazhden e nderimit te bashkeluftetareve te tyre me rastin e dhjetevjetorit te themelimit dhe te perfshirjes aktive ne luften per clirimin e Kosoves, nje delegacion I Bataljonit “Atlantiku” nga SHBA-te, sot, pasdite beri homazhe dhe vuri kurora lulesh edhe ne Kompleksin Memorial “Deshmoret e Kombit”, ne Gllogjan, ku u priten nga familjar të dëshmorëve, veteran të luftës dhe zyrtar komunal.
Goranët: "Ne jemi banorë të Kosovës"

24 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Ne Kosove, pervec shumices shqiptare, jetojne edhe pese komunitete te tjera te cilet gezojne statusin e pakicave. Goranet jane banore te komuniteti boshnjak te cilet jetojne ne trevat malore te Kosoves, te cilet krahas veshtiresive te ndryshme, ata ankohen edhe per shtremberim identiteti.

Goranët përballë përpjekjeve për përvetësim

23 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Goranët janë popull i vjetër ballkanik, me fe myslimane dhe gjuhë sllave, të cilët jetojnë në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni. Duke qene se origjina e tyre është e diskutueshme, goranet ndeshen me perpjekje te vazhdueshme te vendeve apo grupeve për t`i përvetësuar ata. Presidenti Tadiç kremton Pashket ne Manastirin e Deçanit

17 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Përkundër deklaratave të shumta gjatë dy ditëve të kaluara, se Qeveria e Kosovës nuk do të lejojë vizitën e asnjë delegacioni serb në Kosovë, sot, presidentit të Serbisë Boris Tadic i është lejuar një vizitë disaorëshe në Manastirin e Decanit, me rastin e festës së Pashkëve Ortodokse. 

Presidenti Tadiç për Pashkë në Manastirin e Deçanit

17 prill 2009, Dojçe Welle. Të premten e madhe të Pashkëve ortodokse, Presidenti serb Boris Tadiç, i përcjellë nga këngë kishtare me lutje dhe qirinj në Manastirin e Deçanit përcolli mesazh paqeje .

Tjetërsimi i Patriarkanës së Pejës

16 prill 2009, Dojce Vele, Kanë kaluar disa muaj qëkurse muret e Patrikanës së Pejës, janë suvatuar dhe  ngjyrosur me të kuqe. Ekspertët mendojne se me këtë nderhyrje, kisha ortodokse ka humbur origjinalitetin shekullor.  Institucionet e Kosovës zotohen se do ta kthejnë Manastirin në formën autentike. Zyra Civile Ndërkombtare bën thirrje për ruajtje të monumenteve ta trashëgimisë kulturore dhe marrëveshje në mes të strukturave të përfshira në këtë qështje.  

Në Papiq të Deçanit krishterimi u ruajt nën petkun e "laramanisë"

Me familjen Berisha qe ruajti fene nen petkun e laramanise
10 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Krishterimi te populli shqiptar ka një traditë dy mijë vjeçare. Një formë për mbrojtjen e besimit katolik pas rënjes së trojeve shqiptare nën pushtimin turk ishte fenomeni i „Laramanisë“, të cilën e praktikuan edhe katoliket e Kosoves. Në fshatin Papiq të komunës së Deçanit  jane familje te nje trungu me dy besime .

Pozita e femres ne Decan dhe prania e saj ne institucione

4 prill 2009, Radio Kosova & Radio Blue Sky, Pozita e femres ne Decan, ne krahasim me te kaluaren ka shenuar progres, megjithese prania e saj ne organet vendimarrëse nuk eshte per t´u lavderuar. Ky vleresim vie pas bisedave me zyrtare institucionesh dhe perfaqesues te shoqerise civile. Fshati Belle dhe e drejta e banoreve mbi pronën

 3 prill 2009, Dojce Vele, Banorët e fshatit Belle një pjesë e të cilit shtrihet brënda Zonës së Veçantë të Manastirit të Deçanit, me një kërkesë kolektive i janë drejtuar  Kuvendit Komunal të Deçanit, që pas dhjetë vjetësh t´iu mundësohet rindërtimi i shtëpive dhe qasja e lirë në prona.

Serbet dhe pakicat joserbe në Kosovë


Deputeti Xhevdet Neziraj

1 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Kthimi i të zhvendosurve, mbrojtja e të drejtave të pakicave si dhe riintegrimi i tyre ne shoqërinë kosovare, janë ndër prioritetet e qeverisë së Kosovës të cilat vinë edhe nga Pakoja e Ahtisarit. „Mirepo, qasja ndaj pakicës serbe dhe pakicave jo serbe në Kosovë, dallon në thelb-thonë përfaqësues te pakicave joserbe në Kosovë.