Arkivi

Vlera arkeologjike e Kullës së Qelisë

Kulla e Qelise apo Keshtjella e Jerines(foto R.M)
31 janar 2009, Radio Kosova, Të dhënat e një evidentimi të vendeve arkeologjike, për Deçanin me rrethinë, dëshmojnë pasuri të mëdha të trashëgimisë. Kulla e Qelise apo Shpella e Jerines eshte njera nga keto vende e cila imponon angazhimin e institucioneve qendrore dhe lokale për evidentimin detal, konservimin dhe fillimin e gjurmimeve arkeologjike.

Prishtina, nëntë vjet pas luftës

28 janar 2009, Dojce Vele, Lufta e fundit Prishtinën e la në një gjëndje të rëndë me infrastrukturë  dhe ekonomi të rrënuar. Dhjetë vjet pas saj, problemet kryesore të kryeqytetit të Kosovës janë ndertimet e egra dhe mbipopullimi.

Si jetohet ne “Fshatin slloven”

21 janar 2009, Dojce Vele, Tetembedhjete familje me rreth 150 anetare, shumica prej te cileve femije 1 deri ne 12 vjec, dimrin po e kalojne ne kontejnere, ne nje fushe te hapur ne periferi te Gjakoves. Keta jane te pastrehe te komunave te ndryshme, ndersa Kuvendi Komunal I Gjakoves mund te beje zgjidhje vetem per banoret e vet.

Kriza globale dhe diaspora kosovare

18 janar 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Efektet e para të krizës financiare globale tashmë po verehen edhe në ekonominë kosovare. Sipas Odes Ekonomike te Kosoves, nga diaspora kosovare dergoheshin ne Kosove rreth 400 deri ne 500 milion euro. Ndersa humbja e vendpunimeve si pasoje e krizes globale, do të kete ndikim te drejtperdrejt ne ekonomine kosovare, e sidomos tek familjet per te cilat ndihmat nga diaspora jane burimi I vetem.Ne 27 vjetorin e rënjes së vëllezërve Gërvalla

17 janar 2009, Radio Kosova, Sot, ne Decan, me homazhe dhe kurora lulesh u perkujtua 27- vjetori i rënies së dëshmorëve të kombit Jusuf e Bardhosh Gërvalla dhe Kadri Zekes.. Me kete rast, para teatrit te qytezes u be zbulimi i pllakes perkujtimore te Jusufit.Pozita e boshnjakëve në Kosovë

13 janar 2009,  Dojce Vele, Në Kosovë, para luftës së fundit, jetonin rreth 120 mijë pjestarë të komunitetit boshnjak. Tash jetojnë dyfish më pak dhe përballen me probleme të ndryshme, ndër te cilat jane papunësia dhe arsimi I fëmijëve në gjuhën joamtare.

Mes skamjes dhe semundjes

 11 janar 2009, Radio Kosova, Krahas gjendjes se rendes sociale ne Kosove, semundjet e ndryshme dhe pamundesia e sherimit brenda vendit, eshte nje sfide tjeter me te cilen ballafaqohen qytetaret e Kosoves. Pacientja, Time Hadergjonaj nga fshati Sllup i Decanit, eshte vetem njera nga ta.

Varferi Migjeniane

3 janar 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Ministria per Pune dhe Mireqenje Sociale e Kosoves, cdo muaj ofron nje ndihme sociale per afro 37 mije familje. Shuma me nje mesatare prej 52 eurosh, per shume familje eshte i vetmi burim i ekzistences. Familja Baqaj nga Dranoci eshte njera nga keto familje.