Arkivi

Krishtlindjet 2010 në Prishtinë

24 dhjetor 2009, Dojce Vele, Mbi 65 mijë katolikë në Kosovë po kremtojnë Krishtlindjet si një festë të jetës, dashurisë dhe e solidaritetit mes Zotit dhe njeriut.

Jasici dhe Gjocaj mbetur shkret qe nje dekade

23 dhjetor 2009, Radio Kosova, Krahas papunesise dhe pronave ne kontest, rikthimi i jetes ne fshatrat Jasic dhe Gjocaj vazhdon te jete sfida me e madhe per komunen e re te Junikut, e cila ne kuader te saj i ka vetem keto dy vendbanime. Per shkak te terrenit te minuar dhe infrastruktures se rrenuar, fshatrat Jasic dhe Gjocaj edhe dhjete vjet pas luftes kane ngel te boshatisura, perderisa te 65 me rreth 700 anetare vazhdojne te jetojne ne lagjen “Agim Ramadani”, ne Junik.


Qendra Korrektuese për Femra dhe të Mitur në Lipjan


17 dhjetor 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Në Qendrën Korrektuese për Femra dhe të Mitur në Lipjan, ndërkohë vuajnë dënimin 40 femra të burgosura, të denuara dhe të paraburgosura, më se 50 per qind të të cilave janë të dënuara për vrasje. Se  si trajtohen të burgosurat, në c´kushte jetojnë ato dhe sa respektohen të drejtat e tyre.

Puna e fëmijëve

15 dhjetor 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Gjëndja e rëndë sociale, pasojat e luftës dhe vdekja e njërit prindi dhe papunësia e prindërve, janë arsyet kryesore që cojnë tek puna e fëmijëve në Kosovë. Sipas Institutit për Politika Sociale të Kosovës, në gjashtëmujorin e parë të këtij viti vetëm brënda gjashtë qëndrave të Kosovës jane identifikuar 223 fëmijë në punë.

Decan: Kontesti "APIKO"

12 dhjetor 2009,  Radio Kosova, Me nje vendim arbitrar të pushtetit të dhunshëm serb, me 1997 Manastirit të Deçanit i jane falur 28 hektarë prona shoqërore nder te cilat edhe pronat e ndërmarrjes Bletare “Apiko”. Si rrjedhoje, qe nga perfundimi i luftes ne Kosove, stafi drejtues i kesaj ndermarrjeje dhe as komuna e Decanit nuk ju lejohet qasja ne kete objekt, i cili si rrjedohje qe nga perfundimi i luftes se fundit ne Ksoove ka ngelur rrenoje.

Sa mund te luftohet trafikimi i qenieve njerezore ne Kosove?

5 dhjetor 2010, Dojce Vele, Izolimi i tepruar, gjëndja e rëndë ekonomike dhe shpresa për një jetë më të mirë, mbesin shkaku kryesor i trafikimit të femrës në Kosovë. Format e rekrutimit janë të shumëllojshme dhe përfshijnë edhe vajzat e mitura.

Bjeshket ne kufi me Malin e Zi

2 dhjetor 2009, Radio Kosova, Vazhdojne shqetesimet e banoreve te 13-te fshatrave te Decanit dhe te Pejes, te cilet pas venjes se tabeles paralajmeruese  nga auoritetet malazeze pese kiloemtra perbrenda kufirit te Kosoves, kercenohen me ndalimin e  shfrytezimit te bjeshkeve Zhlep dhe Eshtedim, per te cilat posedojne tapite qe nga koha e Turqise.

Vetëvrasjet si pasojë e depresionit

27 nentor 2009, Dojce Vele, Si pasojë e depresionit në Kosovë, vetëm në gjashtë mujorin e  parë të këtij viti janë shënuar 38 vetvrasje dhe 135 tentim vetvrasje. Ndërsa prej vitit 2000 në Kosove kanë kryer vetvrasje 546 persona, shkaku kryesor i të cilave është gjëndja e rëndë ekonomike dhe sociale.

Shtetasit e Shqipërisë në Kosovë

20 nentor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Në periudhën janar-shtator të këtij viti, në Drejtorinë për Migrim dhe të Huaj në kuadër të Policisë Kufitare te Kosoves, për leje qëndrimi kanë aplikuar 224 shtetas të Shqipërisë. Ministria për Punë dhe Mirëqenje Sociale e Kosovës ende nuk ka një evidence se sa prej këtyre qytetarëve janë në marrëdhënje pune. Ndërsa, për të kuptuar se si jetojnë qytetarët e Shqipërisë në Republikën e Kosovës dhe sa janë të integruar ata në shoqërinë kosovare, Ajete Beqiraj vizitoi një familje nga Tropoja e cila tash dhjetë vjet është shërngulur në një fshat të Decanit.

Sa meritojnë partitë politike të Kosovës besimin e elektoratit të vet

16 nëntor 2009, Dojcë Vele & Radio Kosova, Krahas premtimeve të shumta gjatë cdo fushate zgjedhore, zgjedhjet e 15-të nëntorit Kosovën e gjetën me ekonomi te pazhvilluar dhe papunësi enorme.

Rritje e papunësisë në Kosovë

13 nentor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas të dhënave të Ministrisë për Punë dhe Mirëqënje Sociale, cdo vit në Kosovë dalin rreth 10 mijë krahë të rinj pune, ndërkohë që statistikat flasin për një kuotë papunësie mbi 35 per qind. Nga ana tjetër, ekonomia e Kosovës nuk ka kapacitet për të absorbuar të gjithë ata që hynë në tregun e punës dhe nëse nuk veprohet shpejt, Kosova do të përballet me rritjen e papunësisë në vend të zvogëlimit të saj.

Demarkacioni me Maqedoninë-Kosova humbet 2500 hektarë

20 tetor 2009, Dojçe Velle. Në bazë të marrëveshjes se ratifikuar për demarkacionin e kufirit mes Kosovës dhe Maqedonisë, 20 hektarë tokë të njohura si „Kodra e Furrës", kalojnë në territorin e Maqedonisë. Qytetarët të zhgënjyer në "dhuruesit" e pronave të tyre Maqedonisë.

Tkurrja e kufijve te Kosovës

19 tetor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Në bazë të marrëveshjes se ratifikuar për demarkacionin e kufirit në mes të Kosovës dhe Maqedonisë, 20 hektarë tokë të Kosovës të njohur si „Kodra e Furrës“, kalojnë në territorin e Maqedonisë. Nga ana tjetër, dite me parë pesë kilometra përbrënda kufirit të Kosovës nga ana e qeverisë së Malit të Zi, është vënë tabela me mbishkrimin „Mirëserdhët në Malin e Zi“. Se si priten veprime të tilla nga qytetarët e Kosovës dhe në ka tkurrje të kufirit në emër të zonave administrative.

Kosova në Ditën Ndërkombtare të Varfërisë


17 tetor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas statistikave, mbi 40 per qind e qytetarëve të Kosovës jetojnë në varfëri, rreth 13 per qind prej të cilëve në varfëri të skajshme. Ndërsa, nga Ministria per Punë dhe Mirëqenje Sociale marrin asistence 135 mijë familje me 170 mijë anëtare.

Dhuna në familje në rritje apo vetëdia për ta raportuar?

16 tetor 2010, Dojçe Velle. Përjetimet e luftës, tranzicioni dhe ndryshimet e përgjithshme shoqërore, varfëria, papunësia, niveli i ulët i arsimimit dhe pabarazia gjinore, janë disa nga faktorët që çojnë deri tek dhuna ndaj femrës. Sipas Policisë së Kosovës, gjatë vitit 2009 i janë nënshtruar dhunës  823 femra.

Roli i trashegimise kulturore ne zhvillimin e turizmit


15 tetor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Zhvillimi i turizmit është një degë e rëndësishme e ekonomisë kosovare. Diversiteti kulturor dhe natyror ku ndërthuren vlerat e trashëgimisë tradicionale e bëjnë atë tërheqëse për vizitorët të cilët dëshirojnë të prekin nga afër gjurmët e epokave të ndryshme historike në këtë pjesë të Ballkanit.

Agjencioni i Përkrahjes së Punësimit në Kosovë

13 tetor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Agjencioni i Përkrahjes së Punësimit në Kosovë deri me tani ka mbështetur integrimin ekonomik të 7,000 qytetarëve si dhe themelimin e 1600 bizneseve. Krahas aktiviteteve të shumta, kjo organizate joqeveritare e cila trashegon AGEF-in gjerman me seli në Berlin mban kurse intezive të gjuhës gjermane për kandidatët e interesuar për bashkim familjar; kusht ky elementar për të marre vizën në Gjermani.
Toleranca fetare dhe objektet e kultit


11 tetor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Tradicionalisht, si religjion I njohur ndër shekuj në Kosovë është krishterimi katolik. Me rënjen e Kosovës nën pushtues të ndryshëm, në territorin e saj u shtri besimi musliman dhe ai ortodoks. Dhe, megjithëse koha e luftës dhe trazirat pas saj rrënuan shumë monumente te besimit musliman e ortodoks, Kosova vazhdon të radhitet ndër shtetet me tolerancen më të madhe ndërfetare.

Fondacioni Friedrich Ebert-9 vite të suksesshme në Kosovë

Selia e Fondacionit Fridrich Ebert
30 shtator 2009, Dojçe Velle. Promovimi i demokracisë, mbështetja e të rinjve, zhvillimi i mirëkuptimit dhe evitimi i konflikteve, janë disa nga synimet e Fondacionit Gjerman “Friedrich Ebert”, i cili ka mundësuar realizimin e 300 projekteve.

"Përrallat e Vëllezërve Grim" në Prishtinë


30 shtator 2009, Dojce Vele, Në kuadër të Javëve Gjermane në Kosovë, organizuar nga Ambasada Gjermane ku për katër javë publikut të gjërë po I prenzatohen rryma të ndryshme nga kultura gjermane, të martën në qendër të Prishtinës është mbajtur Festivali i Fëmijëve ”Përrallat e Vëllezërve Grim”.

Nëntë vjet pune të suksesshme të Fondacionit "Fridrich Ebert" në Kosovë

29 shtator 2009, Dojce Vele, Promovimi i një kulture politike demokratike, mbështetja e të rinjve në edukim të mëtutjeshëm si dhe zhvillimi I mirëkuptimit dhe bashkëpunimi në shmangjen e konflikteve, janë disa nga synimet e Fondacionit Gjerman “Friedrich Ebert”, I cili tash nëntë vjet vepron edhe në Kosovë. Ky fondacion, I financuar nga qeveria dhe Landet gjermane, që nga hyrja e tij në Kosovë ka mundësuar realizimin e afro 300 projekteve në fusha të ndryshme.

Mundësi të reja për shkollimin e romëve, ashkalinjve dhe egjiptianëve

27 shtator 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Krahasuar me të kalaurën, gjëndja e shkollimit të komuniteteve: rom, ashkalinj dhe egjiptas në Kosovë është dukshëm më e mirë. Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë tashmë ka hartuar Strategjinë për Arsimin Parauniversitar 2007-2017, i cili krijon mundësi për një mësim më aktiv për këto komunitete, ndërsa në përfundim e sipër është edhe plasnprogrami për lëndën e gjuhës rome.

Në Kosovë zyrtarët pasurohen-populli varfërohet

19 shtator 2009, Dojçe Velle. Sipas Agjensisë Kosovare Kundër Korrupsionit, korrupcioni është i shtrirë që nga pushteti qendror e lokal deri te ndërmarrjet publike ndërsa, në rend të parë rradhitet gjyqësori. Mosraportimi i rasteve pengon luftimin e kësaj dukurie.

Gjendja ekonomike shkak i mosarsimimit të vajzave

Vajza ne fshatin Sllatine te Podujeves
18 shtator 2009, Dojçe Velle. Jo patriakalizmi por vështirësitë ekonomike janë shkak që vajzat në zonat e thella në Kosovë braktisin shkollimin. Për fshatrat e thella gjëndja është akoma më e vështirë.

Agjencia Antikorrupcion: Zyrtarët pasurohen brënda nate

18 shtator 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Agjencionit Kosovar Kundër Korrpucionit, ndër  institucionet më të korruptuara në Kosovë janë: pushteti qendror, pushteti local dhe ndërmarrjet publike. Ndërsa, në rend të pare radhitet gjyqsori, tek I cili sipas kësaj agjencie, deri me tani janë dorëzuar mbi 100 dosje të rasteve të dyshuara per korrupcion dhe ende asnjë prej tyre nuk është dënuar.

Ndërprerja e shkollimit të vajzave në zonat e thella

15 shtator 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Megjithëse shkollimi i femrës në zonat e thella të Kosovës edhe më tej mbetet një problem shqetësues, konceptet konservatore të familjeve patriarkale nuk janë më temë. Fenomeni i braktisjes se shkollës nga vajzat në të shumtën shfaqet si pasojë e gjëndjes së rëndë ekonomike, mungesës së infrastrukturës dhe të transportit të regullt apo edhe mungesës së sigurisë së mjaftueshme gjatë rrugëtimit nga fshatrat e largëta deri në qendrën më të afërt.

Shqiptar ne Serbi

12 shtator 2009, Radio Kosova, Perderisa Serbia thirret ne gjoja poziten jo te favorshme te serbve ne Kosove si dhe mosrespektimin e te drejtave te tyre, nga biseda me banore te Lugines se Presheves do te kuptojme se si jetojne shqiptaret perbrenda Serbise dhe c´pozite gezojne ata nga pushteti serb?

Ne perkujtim te deshmorit Mentor Tolaj

7 shtator 2009, Radio Kosova, „Figura e Mentor Tolajt ka peshe te madhe ne historine e clirimit dhe te rrugetimit te Kosoves drejt shtetndertimit, ngaqe ai u vra ne mbrojtje te nderit dhe dinjiteti kombtar“-u tha ne akademine e sotme perkujtimore, kushtuar deshmorit te kombit Mentor Tolajt i vrare para 18-te vjetesh nga forcat serbe ne sheshin e Decanit. Rimëkëmbja e blegtorisë në Kosovë


2 shtator 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Në Kosovë, krahas vështirësive të tranzicionit, sektori i  blegtorisë po përmirësohet dukshëm. Megjithëse nëpër drejtoritë komunale mungojnë buxhetet për zhvillimin e këtij sektori, ndërsa subvencionet e ministrisë përkatese jo gjithmonë përmbushin nevojat e mëdha të blegtorëve, interesimi për këtë vepritmari të vjetër tashmë është rikthyer ndërsa jo rrallë, rimëkëmbja e fondit të bagëtive bëhet në mënyrë individuale. 

Decan: Sektori i bujqësisë dhe mungesa e buxhetit

29 gusht 2009, Radio Kosova, Komuna e Decanit, fale pozites se pershtatshme gjeografike, kushteve te volitshme klimatike, tokes se plleshme, burimeve te shumta te ujit i ka te  gjitha parakushtet per nje zhvillim te suksesshem te bujqesise. Pikerisht per kete, interesimi i bujqve po i rikthehet bujqesise, si njeri nder burimet me te sigurta te jetes nderkohe.

Zhvillimi i bujqësisë mundëson zvogëlimin e papunësisë në Kosovë

21 gusht 2009, Dojce Vele, Bujqësia është sektor i rëndësishëm ekonomik, i cili siguron pjesën më të madhe të punësimit në Kosovën e pasluftës duke qënë se rreth 60 per qind e popullsisë jeton në zonat rurale. Megjithëse lufta dhe një dekade tranzicioni kanë ndikuar në ngecjen e këtij sektori, toka pjellore dhe kushtet e volitshme atmosferike mundësojnë rimëkëmbjen e shpejtë të këtij sektori, ndërsa qeveria e Kosovës po stimulon bujqit me subvencione të ndryshme.

Sukseset dhe sfidat e Agjencisë Kosovare të Privatizimit

19 gusht 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Në Kosovë, Agjencia Kosovare e Privatizimit ka tenderuar 249 Ndërmarrje Shoqërore (NSH) prej 600 ndërmarrjeve sa janë gjithsejt, ndërsa në fondin e privatizimit janë mbledhur mbi 400 milionë euro. Ndërsa sfidë mbetet shfrytëzimi i ndërmarrjeve të privatizuara në destinacionet e parapara me marrëveshje si dhe ndarja e 20 perqindshit të shumës tek ish punëtorët e ndërmarrjeve të privatizuara.

Depopullimi i fshatrave kosovare në kufi me Serbinë

Reqica-Ndër fshatrat e depopulluara
në brezin kufitar Kosovë-Serbi
15 gusht 2009, Dojçe Velle. Si pasojë e trazirave të viteve të fundit të cilat përfunduan me luftën e Kosovës, fshatra të tëra në brezin kufitar me Serbinë janë boshatisur. Sfidat e këtyre banorëve nuk kanë përfunduar ende.

Decani pret diasporen e vet

15 gusht 2009, Radio Kosova, Me moton „Decani pret diasporen“, per nje muaj po organizohen aktivitete te ndryshme si shenje mirenjohjeje per kontributin e bashkeatdhteareve tane gjate periudhave te ndryshme te historise sone. 
Podujevë: Depopullimi i fshatrave në kufi me Serbinë


14 gusht 2009, Dojce Vele, Podujeva, në verilindje të Kosovës është komunë me 92 kilometra brez kufitar me Serbine. Si pasojë e ngjarjeve të viteve të fundit të cilat edhe përfunduan me luftë, shumë fshatra të kësaj zone janë boshatisur. Ndërsa, mungesa e infrastrukturës dhe pamundësia e arsimimit, janë arsye shtese. Nga ana tjetër, pozita e mire gjeografike dhe kushtet e përshtatshme për zhvillimin e blegtorisë, jane tërheqëse për banorë nga zona të tjera të cilët këtu kanë gjetur burimin e ekzistencës.

Mërgata kosovare dhe shteti i Kosovës

7 gusht 2009, Dojce Vele, Radio Kosova & Ble Sky, Republika e Kosovës ka një diasporë të fuqishme dhe numerikisht të madhe, e cila deri me tani nuk është shfrytëzuar në formë të organizuar në të mirë të zhvillimit të shtetit të Kosovës. Ndërsa formimi i një institucioni qeveritar i cili do të merrej me problemet e diasporës, do të mundësonte një lidhje më të fortë si dhe do të hapte mundësinë për tërheqjen e kapitalit të tyre në Kosovë. A është diaspora kapital i humbur apo një shpresë e madhe për rimëkëmbjen e ekonomisë kosovare dhe a po bën Kosova sa duhet, për të shfrytëzuar në mënyrë të duhur potencialet e diasporës?

U liruan tre kosovaret e arrestuar nga policia kufitare e Serbise

3 gusht 2009, Dojce Vele, Janë liruar tre shtetasit e Kosovës, të arrestuar para 12-të ditësh nga policia kufitare serbe, rrëzë brezit kufitar Kosovë-Serbi. Sabri, Nexhip dhe Riad Dema nga fshati Pollatë i Podujevës, u arrestuan me 22 të muajit të shkuar, teksa po punonin tokat e tyre në fshatin Bellush, rrëzë brezit kufitar, Kosovë-Serbi. 


Të kthyer në "Lagjen Kolonia" ne Gjakovë

31 korrik 2009, Dojce Veke & Blue Sky, Kuvendi Komunal i Gjakovës, e mbështetur nga Ministria e Kthimit dhe Caritas-i zviceran, së shpejti do të zgjidh problemin e banimit për 120 familje rome, egjiptase dhe ashkalinjë, të cilët nga vise të ndryshme të Kosovës janë mbledhur në një lagje perfierike të Gjakovës. Ndërkohë, të tjerë vazhdojnë të kthehen nga kampe refugjatësh të Malit të Zi.

Kryenegociatori i OKB-së për Kosovën,
Marti Ahtisari, 
25 korrik 2009, Dojç Velle. Në juglindje të Kosovës po formohet komuna e re e Kllokotit sipas Planit të Marti Ahtisarit. Komuna e Kllokotit do të shtrihet në 23 kilomtra katrorë dhe në kuadër të saj do të jenë: Kllokoti, Verbovci, Gerncari dhe Mogilla me 4.500 banorë.

Gripi i Derrit edhe ne Kosovë

24 korrik 2009, Dojce Vele, Instituti Kombtar i Shëndetit Publik në Kosove, ka identifikuar tri raste kontakti pa shenja klinike të gripit AH1N1. Lajmin e ka konfirmuar për Dojce Vele-n edhe Faik Hoti, Drejtor i Departamentit për Komunikim në Ministrinë e Shëndetësisë së Kosovës.

Prishtine: Ratifikim marreveshjesh per kredi me institucionet nderkombtare

23 korrik 2009, Dojce Vele, Kuvendi i Kosovës ka ratifikuar sot në mënyrë unanime Marrëveshjen për Përvetësimin e Kredisë në mes të Republikës së Kosovës dhe Bankës Ndërkombtare për Rindërtim dhe Zhvillim si dhe Memorandumin e Misionit të Thesarit të Bankës Botërore.

Mjedisi në Kosovë


20 korrik 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Sipas Qendrës Rajonale të Mjedisit(REC) për Evropen Qendrore dhe Juglindore-Zyra në Prishtinë, vetëm 60 per qind e popullatës në Kosovë kanë qasje në ujw tw sigurt tw pijes , vetëm 50 per qind kanë qasje në sistemin e largimit të mbeturinave dhe në Kosovë ende nuk ka ndonjë impiant për trajtimin e ujërave të zeza. Nga ana tjetër, kontejerët dhe deponitë e mbeturinave për shumë familje kosovare janë shndërruar në burim ekzistence.

Shtëpi për 29 familje në Novobërdë

Komuna e Novobërdës
16 korrik 2019, Dojçe Velle. Së shpejti do të zgjidhet çështja e banimit për 29 familje shqiptare, serbe dhe rome të komunës së Novobërdës. Projekti gjysmëmilionësh do të financohet nga qeveria e Kosovës.

Bajden: Ballkani po sheh kah Evropa

16 korrik 2009, Dojce Vele, Radio Kosova & Blue Sky, Nënpresidenti amerikan, Jozef Bajden me rastin e vizites se tij ne Kosove, vizitoi edhe mnastirin e Decanit. Nenpresidneti amerikan xhozef bajden, viziten e tij te dyte ne manstirin e decanit e qaujti si nje nje rast I mire per te nje fillim te mbare per te ndryshuar dinamikat ne kete rajon, duke u shprehur i sigurt qe I gjithe Ballkani per here te pare ne histori po sheh kah Evropa.40 parti garojnë për zgjedhjet në Kosovë-qytetarët të pakënaqur

15 korrik 2009, Dojçe Velle. Situata parazgjedhore - Sa të kënaqur janë banorët e Kosovës me arritjet e pushtetit aktual?
Sipas Komisionit Qëndror Zgjedhor, në zgjedhjet lokale të 15 nëntorit në Kosovë do të garojnë 40 parti politike nga të gjitha etnitë që banojnë në vend.

"A e kanë merituar votën tënde partia për të cilën ke votuar?" -pyesim Nasër Uruqin, 47 vjeç, nga fshati Bresalc i komunës së Gjilanit, të cilin e gjejmë në kullosë me 100 delet e tij-Jo, unë nuk jam i kënaqur me punën e tyre, së nuk shohin interesin e përgjithshëm të shtetit por interesat personale" - përgjigjet Naseri.

Vazhdojnë zgjedhjet paralele në Kosovë

Tanja Markovic, serbe nga Videja e Klinës, thotë: " Për zgjedhjet e Kosovës nuk kam pasur të drejtë vote". Ndërkohë që për zgjedhjet e Serbisë ka këtë përgjigje: " Aaa, për partinë tonë? Patjetër së kam votuar dhe ata kanë punuar për ne aq sa kanë pas mundësi!"

Ndërsa Esma Alija, boshnjake nga Prizreni është e zhgënjyer nga të gjitha partitë: " Sa iu përket partive politike boshnjake unë nuk jam e kënaqur asnjë fije, sepse nuk kanë dhënë ndonjë rezultat të dukshëm. Nisur nga arsimi e në të gjitha fushat e tjera, as më i vogli ndryshim nuk ka ndodhur për komunitetin boshnjak".

Zgjedhjet e 15 nëntorit rast i mirë për të përmirësuar gabimet

Opinione të tilla dominojnë kryesisht në mesin e komuniteteve të ndryshme në Kosovë. Por data e zgjedhjeve të reja është vetëm disa muaj larg; një rast i mirë ky për partitë dhë elektoratin për të përmirësuar gabimet.Ismet Rrahmani nga fshati Verban i Vitisë, do t´ia japë këtë shanc vetes dhë të tjerëve: "Po kismet do të votoj! Ja kemi borxh shtetit dhe shoqërisë!"

Velibor Trajkovic, serb nga fshati Bostan i Novoberdës thotë: "Politika nuk ka fund. Ndërsa unë, kudo që të jetoj do të respektoj institucionet e atij vendi".

Zgjedhjet janë një shanc i ri edhe për serbët e Kosovës

Zgjedhjet e 15 nëntorit do të jenë një shanc i ri edhe për serbët ë Kosovës që më në fund të kthejnë kokën nga Kosova, pjesë e së cilës edhe janë. Të paktën këtë do t´ua sugjeronte përfaqësuësi i Zyrës Civilë Ndërkombtarë Peter Faith, i cili u pronocua për mikrofonin e DW-së: " Ne nuk i njohim strukturat paralele në Kosovë dhe me zhvillimin e zgjedhjeve komunale, në bazë të rëzultatit ne do të mund ta zgjidhim probleim", tha Faith

Komisioni qëndror i zgjedhjeve tashmë ka bërë të ditur së në zgjedhjet lokale në Kosovë do të garojnë 40 parti politike, ndër të cilat 19 parti shqiptare, 6 serbe, 7 parti politike boshnjake, 1 turke, 1 gorane, 1 egjiptase, 1 romë, 2 parti politike ashkaliane dhe 1 parti malazeze.

Ajetë Shaban Beqiraj, DW

Solana: "Zhvillime të dukshme që nga pavarësia e Kosovës"

Kryediplomati evropian, Havier Solana
15 korrik 2009, Dojçe Velle. Shefi i diplomacisë evropiane Javier Solana se në Kosovë ka zhvillime të dukshme. Por Kosova duhet të vazhdojë përpjekjet për ngritjen e ekonomisë dhe të plotësojë kushtet teknike për liberalizimin e vizave.

Sa jane te kenaqur kosovaret me punen e pushtetit lokal

15 korrik 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Komisionit Qendror Zgjedhor, ne zgjedhjet lokale te 15 nentorit ne Kosove do të garojnë 40 parti politike, nder te cilat 19 parti politike shqiptare, 6 serbe, 7 parti politike boshnjake, 1 turke, 1 gorane, 1 egjiptase, 1 rome, 2 parti politike ashkaliane si dhe 1 parti malazeze. Por, sa jane te kenaqur banoret e Kosoves me te arriturat e pushtetit te deritanishem, sa eshte interesimi per dalje ne zgjedhje dhe cilat jane te priturat e elektoratit nga partite te cilave do t´ua besojne voten?Solana ne Prishtine: Krahas progresit Kosova nuk duhet fjetur

15 korrik 2009, Dojce Vele, Shefi i diplomacisë evropiane Javier Solana konfirmoi në Prishtinë se Kosova duhet të plotësojë kushtet teknike për liberalizimin e vizave. Solana tha se, krahas sukseseve te arritura pas shpalljes së pavarësisë angazhimet e institucioneve të Kosovës duhet të vazhdojne ndërsa prezenca ushtarake dhe politike e BE-së nuk nënkupton kontrollin e vendit.

Shqetesime rreth demarkacionit te kufirit Kosovë-Maqedoni

Fshati Debelldeh, ne brezin kufitar Kosove-Mal i Zi
 14 korrik 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Vija kufitare Kosovë-Maqedoni, edhe dhjetë vjet pas luftës mbetet një zonë problematike. Marrëveshja Beograd-Shkup për dhurimin e 2,500 hektarëve tokë të Kosoves-Maqedonisë nga ana e Serbisë, që nga viti 2001, banorët e fshatrave kufitare i mbajti larg pronave të tyre. Mirëpo, edhe pse shënimi i vijës ndërshtetrore duhej të përfundonte në prill të këtij viti, 17 hektarë të fshatit Debelldeh kanë bllokuar këtë proces. Sipas autoriteteve maqedonase, demarkacioni i kufirit ka përfunduar. Autoritetet kosovare shpresojnë në një marrëveshje mirëkuptimi me palën maqedonase. Përderisa debelldeasit apelojnë tek institucionet kosovare që të mos nënshkruajnë ndonjë marrëveshje me Maqedoninë pa u definuar çështja e problemit tek vendi i njohur si „Kodra e Furrës“.

Decan: "Ambienti i Paster Shendeti i Mire"

10 korrik 2009, Radio Kosova, „Perderisa nuk ngritet vetedia se shkaktari kryesor i ndotjes se mjedisit eshte vet qytetari, banoret e Decanit do te jene te ekspozuar vazhdimisht semundjeve qe vine si pasoje e ambientit te papaster“- u tha ne debatin e sotem ne Decan, me temen “Ambienti I paster-shendeti I mire“, organizuar nga Shoqata e Intelektualeve te Pavarur ne Decan dhe mundesuar nga Ameco, permes Treevelop dhe Qendres Rajonale te Mjedisit. 

Fshati Qëndresë dhe "Buka e Gurit"

9 korrik 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Nga siperfaqja e pergjithshme e komunes se Klines, vetem 5 per qind eshte toke gurore. Mirepo, keta gure gelqeror dhe artizanal, shume familje te kesaj komune ne veriperendim te Kosoves jane burimi i vetem i ekzistences.

"Banja Nëna Naile", shembull investimesh nga mërgata shqiptare

7 korrik 2009, Dojce Vele, Të dhënat zyrtare rreth papunësisë në Kosove janë rreth 44 për qind, megjithëse besohet që kjo shifër të jetë shumë më e lartë. Privatizimi i ndërmarrjeve shoqërore dhe rifunksionizimi i tyre me një kapacitet shumë të vogël, ekonominë kosovare vetëm sa e ka rrënuar. Ndërkohë, si njëra ndër alternativat për rimëkëmbjen e ekonomisë dhe zvogëlimin e papunësisë është joshja e diaporës dhe krijimi i sigurisë së kapitalit të tyre për investime në Kosove.

Rrugëtimi i Grupit Folklorik "Dervish Shaqa" nga Decani

27 qershor 2009, Radio Kosova, Grupi folklorik “ Dervish Shaqa” ne Decan, me 15 rapsodë dhe instrumentalistë të spikatur, i ka mbetur besnik kultivimit të folklorit burimor te Rrafshit te Dukagjinit. Ai prezanton denjsisht Decanin, duke mos u kthyer pa shperblime nga asnje Festival Mbarekombtar i Folkorit qe mbahet perbrenda dhe jashte Kosoves.

Reportazh nga Novoberda


24 qershor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Komuna e Novoberdes, e banuar me popullsi shqiptare dhe serbe, eshte nder komunat e rralla ne te cilen pas luftes se fundit ne Kosove, vazhdon bashkejetesa. Papunesia dhe shperngulja jane probleme te vazhdueshme. Sfida e radhes do te jete procesi I decentralizimit. Ndersa, strukturat paralele megjithese ekzistojne, nuk perfillen nga vet komuniteti serb.

Gjilan: A e afron decentralizimi pushtetin prane qytetarit?

22 qershor 2009, Dojce Vele & Blue Sky, Qeveria e Kosoves eshte e perkushtuar te realizoje ne praktike procesin e decentralizimit, i cili vjen si kerkese e Pakos te Ahtisarit.Qytetit te Gjilanit me kete rast i shkeputen nente fshatra dhe i bashkangjiten komunes se Novoberdes. Banoret shqiptare me protesta dhe peticione kundershtojne shkeputjen nga Gjilani per faktin se ju largohen sherbimet me dhjetera kilometra. Nderkohe qe banoret serb, megjithese duan te mbesin pjese e Gjilanit, jane me pak te zeshem ne kundershtimin e ketij procesi.

Depopullimi i Rugovës dhe iniciativat për kthimin e popullatës në vatrat e veta


18 qershor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Debimi masiv I popullatës me 1999, si dhe djegja dhe rrënimi I vendbanimeve nga forcat policore e paramilitare serbe në Kosovë, që atëherë ka pamundësuar kthimin e banorëve në 13-të fshatrat e Rugovës. Dhjetë vjet pas ndërhyrjes së forcave të NATO-s, në Kosovë, Ajete Beqiraj vizitoi njërin nga këto fshatra për të parë nga afër gjëndjen aktuale.

Sa është i kënaqur elektorati me punën e të votuarve të vet

15 qershor 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Komisionit Qendror Zgjedhor, ne zgjedhjet lokale te 15 nentorit ne Kosove do të garojnë 40 parti politike, nder te cilat 19 parti politike shqiptare, 6 serbe, 7 parti politike boshnjake, 1 turke, 1 gorane, 1 egjiptase, 1 rome, 2 parti politike ashkaliane, 1 parti malazeze. Por, sa jane te kenaqur banoret e Kosoves me te arriturat e pushtetit te deritanishem, sa eshte interesimi per dalje ne zgjedhje dhe cilat jane te priturat e elektoratit nga partite te cilave do t´ua besojne voten?

Pak shance pune në Kosovë

Komuna e Gjilanit
Papunësi në Kosovë
12 qershor 2009, Dojçe Velle. Në Kosovë, ekonomia e shkatërruar nga lufta dhe privatizimi i ndërmarrjeve, kanë ndikuar në rritjen e papunësisë. Në Gjilan, njëra ndër shtatë qendrat rajonale të Kosovës perqindja e papunësisë në mbi 50 per qind