Arkivi

Arsimimi i boshnjakëve në Kosovë

25 shkurt 2010, Dojce Vele, „Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë ka punuar në hartimin e planprogrameve, përpilimin e teksteve shkollore, krijimin e ambientit për mësimdhënje si dhe për përgatitjen e kuadrit mësimor në gjuhën boshnjake“-thonë zyrtarë të kësaj minisitrie. Nga ana tjetër, nga prindërit dhe nxënësit boshnjakë vine ankesa për mungesë hapësirash shkollore dhe të teksteve mësimore në gjuhën boshnjake.

Bonjakët e dëshmorëve dhe martirëve

12 shkurt 2010, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Ministrisë për Punë dhe Mirëqenje Sociale të Kosovës, janë gjithsejt 740 fëmijë bonjakë në të gjitha qendrat e Kosovës, shumica prej të cilëve pa të dy prindërit kanë ngelur si pasojë e luftës.

Lypës nga Shqipëria

10 shkurt 2010, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Departamentit për Qështje të Komunitetit në Policinë e Kosovës, afro 80 per qind prej lypësve vinë nga Shqipëria. Arsyeja me e shpeshtë e cila I tërheq ata kah Kosova është shpresa për gjetjen e një vendpunimi, në mungesë të të cilit kërkimi I lëmoshës mbetet e vetmja mënyrë për të mbijetuar.

Foshnjat e braktisura dhe kërkesat për adoptim

3 shkurt 2010, Dojce Vele & Radio Kosova, Sipas Ministrisë për Punë dhe Mirëqenje Sociale të Kosovës, brënda vitit në Kosovë braktisën rreth 60 foshnja. Nga ana tjetër, numri I kërkesave për adoptim është në rritje dhe familjet adoptuese ankohen për pritje të gjata. Gjatë dhjetëvjecarit të fundit në Kosovë jane bërë vetëm dhjetë adoptime ndërkombtare.